In opdracht van de gemeente Zwolle heeft Bureau Omlo in samenwerking met Vizier een verkennend onderzoek uitgevoerd naar institutioneel racisme. Dit onderzoek is gedaan naar aanleiding van een motie door de gemeenteraad van Zwolle in 2022.
Er is sprake van institutioneel racisme wanneer de processen, het beleid en de (geschreven of ongeschreven) regels van instituten of organisaties ervoor zorgen dat er ongelijkheid is tussen mensen van verschillende afkomst, huidskleur en religie.
Er waren in Zwolle geen concrete signalen of klachten die aanleiding gaven tot het onderzoek. Het doel was vooral om te identificeren welke risico’s op en waarborgen tegen institutioneel racisme in de organisatie aanwezig zijn. De verkenning is uitgevoerd bij het Team Toezicht Openbare Ruimte (TOR) en het Team Inkomen van de afdeling Inkomensondersteuning. TOR houdt zich primair bezig met handhaving in de openbare ruimte. Het Team Inkomen richt zich op het verschaffen van bijstand en andere financiële regelingen voor mensen met een minimum inkomen. Beide afdelingen staan dus in direct contact met inwoners, maar zijn in opzet en uitvoering ook verschillend van elkaar.
Op basis van het onderzoek hebben we een aantal aanbevelingen gedaan die van toepassing zijn op de gehele gemeentelijke organisatie. Zet in op bewustwording en het bespreekbaar maken van racisme en discriminatie, zorg dat de organisatie uitdraagt dat discriminatie niet hoort te gebeuren, en zorg voor duidelijke procedures en een goed diversiteitsbeleid.
Lees het rapport Institutioneel racisme bij de gemeente Zwolle. Een verkennende studie.
Photo credit: Lucas Vierwind via Pexels