ONDERZOEKSTHEMA’S
ARMOEDE EN SCHULDEN
Bij onderzoek naar armoede en schulden is het van groot belang om zowel oog te hebben voor de kwetsbaarheden, problemen en beperkingen van mensen als voor de talenten, veerkracht en creativiteit van mensen om met moeilijke levensomstandigheden om te gaan. Bureau Omlo verschaft daarmee inzicht in de problemen én oplossingsrichtingen, in maatschappelijke knelpunten én in maatschappelijke veerkracht en empowerment. Door in gesprek te gaan met mensen in armoede, uitvoerende professionals en beleidsmakers en dit te confronteren met beleidsopgaven, uitvoeringsvragen en behoeften van de doelgroep kent het onderzoek een sterk praktijkgericht karakter. Het onderzoek reikt concrete adviezen voor overheden en uitvoeringsorganisaties.
Bureau Omlo heeft ervaring met algemene studies naar armoede. Daarnaast heeft het bureau ook studies verricht naar specifieke doelgroepen, zoals gezinnen in armoede, kinderen in armoede, huishoudens die kampen met generatiearmoede en nieuwe groepen in de armoede zoals zelfstandigen die door de coronacrisis schulden hebben opgebouwd en door teruglopende inkomsten genoodzaakt waren om een Tozo uitkering aan te vragen.
Publicaties in het thema armoede en schulden
Uit de duivelskring van armoede. Wat sociaal werkers en medewerkers van kinder- en peuteropvang kunnen betekenen in de aanpak van armoede in Noord-Nederland
Op 19 januari ontvangt Eric van Oosterhout, burgemeester van Emmen en voorzitter van de Alliantie [...]
Lees verderjan
Kwetsbaarheid én veerkracht bij aanvragers van een Tozo-uitkering. De impact van de coronacrisis op Utrechtse zzp’ers en kleine ondernemers en hun ondersteuningsbehoeften.
Welke problemen ervaren kleine ondernemers en zzp’ers als gevolg van de coronacrisis? Hoe gaan ze hiermee [...]
Lees verderfeb
Kansrijk armoedebeleid voor kinderen. Portretten van kinderen en knelpunten en kansen voor een integraal beleid.
Wat betekent het voor kinderen om in armoede te leven? In 2019 heeft het kabinet [...]
Lees verderjul